Rada nr.1
Przed krojeniem cebuli wymocz ją w zimnej wodzie, dzięki temu będzie mniej szczypać przy krojeniu.(można też zmoczyć deskę i nóż)
Rada nr.2
Obierając cebulę, zostaw ogonek, dzięki temu krojona w kostkę cebula nie rozpadnie się.
Rada nr.3
Jeśli pokrojoną surową cebulę zalejemy wrzątkiem, a po chwili odcedzimy, będzie delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
Rada nr. 4
Jeśli pomidory straciły elastyczność, może je uratować zanurzenie w zimnej wodzie.
Rada nr.5
Żeby zaciągnąć skórkę z pomidora należy, naciąć na szypułce X, sparzyć wrzątkiem, po czym szybo zalać zimną wodą, lub wrzucić do lodu z wodą.
Rada nr. 6
Najprostszym sposobem jest tak zwana próba wodna. Polega ona na tym, że szklankę wypełnia się wodą. Jeśli jajko, które chcemy sprawdzić, wypływa na wierzch, oznacza to, że jest ono już zepsute i trzeba je niestety wyrzucić. Natomiast jeśli trochę się zanurzy i zwróci spiczastą częścią ku górze, to nadal można jest wykorzystać do potraw typu kluski czy ciasto, ale nie powinno się go spożywać samego w sobie, bo niestety nie jest ono już pierwszej świeżości, choć można z niego jeszcze skorzystać.Z kolei jeśli opada na dno oznacza, że dane jajko jest w pełni świeże i można je spożyć nawet na surowo.
środa, 1 kwietnia 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak dla mnie super porady, przydatne. A wiesz może co zrobić żeby brukselka nie była gorzka w smaku? Serdecznie pozdrawiam. Nati
OdpowiedzUsuńYo Rafi:)
OdpowiedzUsuńFajny blog;)
przeczytałem jednym tchem i czekam na więcej;)
Pozdro
Podoba mi się forma- konkretne podejście do przedstawianego tematu.
OdpowiedzUsuńCzekam na więcej!